5 Ağu 2017

Patates baskısı nasıl yapılır?

Patates baskısı nasıl yapılır? Modası hiç geçmeyen çocukların el becerilerini geliştirecek bir çeşit aktivite olan patates baskısı nasıl yapılır.

Evde pratik ve kolay bir şekilde patates baskısı nasıl yapabiliriz? Ortadan ikiye kesilen patates ve o düzgün ve pürüzsüz yüzeye keskin uçlu bir maddeyle önce çizilen daha sonra da kenarların oyulup çıkartılmasıyla yüksekte kalan motif kısmının boyanarak kağıda baskılanmasıyla elde edilen şekiller patates baskı çalışmalarının özünü oluşturur. Patates baskı şekilleri en sık kullanılan yaygın motiflerden olabileceği gibi, sizin kreatif gücünüze veya çocuğunuzun düş gücüne göre de zenginleşip çeşitlenebilir.
Patates baskısı yapmak için motiflerin çeşidine göre istediğiniz boyda patatesler; falçata, jilet gibi ince ve kesici aletler, sulu boya ve baskıyı yapacağınız beyaz resim kağıtları gerekir.
Yeni başlarken geometrik şekiller en sık kullanılacak motifler olup, el alışkanlığı kazandıkça daha karmaşık, zor ve daha göz alıcı modellere geçebilirsiniz.
Geometrik şekiller yeni başlayanlar için ilk adım ve el alışkanlığı kazandıracak modeller olacaktır. Daire, kare, dikdörtgen, üçgen, iç içe geçmiş ve her katmanı farklı renge boyanmış daireler, kelebek, aydede, yıldız gibi köşeli hatlara sahip ve kolay çizilebilen modeller adeta patates baskısına giriş ders gibidirler.
İlerleyen baskılarda patatesten civciv, kedi, tavşan gibi motifler de çıkarılabilir.
Patates baskısı nasıl yapılır sorusunun ilk yanıtı olarak ilk adımda ortadan ikiye kesilen patatesin yüzeyine jilet yahut falçata ile motifin ana hatlarını kazınır ve bu çizgiler derince kesip oyularak motif yükselti şeklinde bırakılır. Daha sonra bu yükseltiye fırçayla 3-4 kat boya sürülür ve boya kurumadan ve üzerinde kaydırmamaya dikkat ederek resim kağıdına baskı yapılır. Baskıda istenilen her renk kullanılabilir ama canlı renklerin kullanılması daha güzel olur.





0 yorum:

Yorum Gönder

Created By Sora Templates