8 Tem 2018

Kene nasıl çıkarılır

Isırılmış kene ile bize gelmiş olan hastanın vücuda yapışık vaziyette olan keneyi çıkartmanın en önemli yollarından birini anlatacağım. 

Öncelikle keneyi çıkaracak olan hekim ya da kişi, tabi ki bunun hekim olmasını tercih ediyoruz, mutlaka eldiven giymek zorunda. Çünkü bunu çıkaran kişiye de bu kene ifrazatı ve diğer dokuları bulaşabilir ve keneyi çıkaran kişiye de bu hastalık sirayet edebilir. 



Kenenin çıkarılması için özel penset dediğimiz cerrahi set var. Bu cerrahi seti açıyoruz, bu cerrahi setin içinde özel kargaburun dediğimiz burnu eğik olan pensetleri tercih ediyoruz. Ama bu imkânlarımız yoksa arazide, piknikte olan bir bölgedeyse çok basit bir cımbızla da bu işi gerçekleştirebiliriz. 

Özel penset seti yoksa cımbız kullanılabilir

Evet, bu penseti alıyoruz ve kenenin yapışık olduğu noktaya dik bir şekilde kenenin vücut ile temas ettiği en alt noktaya kadar bunu yaklaştırıyoruz. Yani cilde temas ettiriyoruz. En alt noktadan tutmalıyız ki kenenin baş kısmı cildin içinde olduğundan onu bir bütün halinde çıkarabilelim. 

Şimdi burada yapılacak ilk hareket keneye tutar tutmaz çekmeyeceğiz. Önce keneyi pensetimiz ya da cımbızımızla temas edeceğiz. Temas ettiğimiz an bu kene cilt içindeki baş bölgesindeki vantuzlarını çekiyor. Yani dışarıdan uyarı vererek vantuzlarını geriye çekmesini sağlıyoruz. 

Kene yorulup vantuzlarını çekince cilt içine tutunacak bir noktası kalmıyor ve ondan sonra da dik bir şekilde yani dik açıyla bulunduğumuz yüzeye yukarı doğru ama sanki bir çivi çıkarıyormuş gibi sağa sola hareketlerle ama dik doğrultuda bu şekilde çıkarıyoruz. 

Keneyi bütün halinde çıkarmalı

Burada amaç keneyi tek bir vücut halinde çıkarmak. Yani orada bir başını, bacağını bırakmamamız gerekiyor. Ne kadar bütün halinde çıkarırsak bu hastalığın bulaşma riskini o kadar azaltmış oluyoruz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Created By Sora Templates